Over JP

Jan Pieter “Jan Peter” Balkenende Jr. geboren 7 mei 1956 is een Nederlandse gepensioneerd politicus die van 22 juli 2002 tot 14 oktober 2010 als minister-president van Nederland fungeerde. Nadat Balkenende afstapte als minister-president kwam er een actie online genaamd JP Bedankt.

jan peter cda
Jan Peter Balkenende CDA

Jan Peter Balkenende Jr. werd geboren op 7 mei 1956 in de Zeeuwse Biezelinge in een Zeeuwse familie van het gereformeerde geloof, de zoon van Jan Peter Balkenende Sr. een graanhandelaar en Thona Johanna Sandee, een leraar. Hij volgde de middelbare school aan het “Christelijk Lyceum voor Zeeland” in Goes, waar hij in 1974 afstudeerde. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij in 1980 een Master of Arts-diploma in de geschiedenis behaalde, in 1982 een Master of Laws-diploma in de Rechten en in 1992 een Doctor in de Rechtsgeleerdheid. Ook bezocht hij regelmatig de plaatselijke muziekschool en het theater. Balkenende ging naar een gereformeerde protestantse basisschool in Kapelle. Balkenende was in zijn jeugd een actief supporter van het Nederlandse voetbalelftal PSV Eindhoven, samen met zijn vader bezocht hij vele wedstrijden.

Balkenende woont samen met zijn vrouw Bianca Hoogendijk en zijn dochter Amelie in Capelle aan den IJssel, een voorstad van Rotterdam. Tijdens zijn ambtstermijn als premier maakte hij geen gebruik van het Catshuis, de formele residentie van de premier.